Kristie
Kristie


28 september 2016 - Blog

Namaste

Tags:

Namasté, een bijzonder woord. Charmed Spirits maakt ook graag gebruik van dit woord, maar wat betekend het nu eigenlijk? De meesten weten wanneer ze Namasté kunnen gebruiken en vaak weet men ook nog wel dat het iets positiefs is, maar wat betekend het?

Namasté is een groet. Deze groet betekend letterlijk: ‘Ik buig voor jou’.

Omdat de grondslag ligt in het boeddhisme/ hindoeïsme , neem ik jullie een stukje mee het boeddhisme en hindoeïsme in.

In het Hindoeïsme, groet men hun goden met deze groet. Bij deze groet worden de handen tegen elkaar aan gehouden en maakt men een lichte buiging met het hoofd. Zij geloven ook dat de goden elkaar op deze manier groetten. Deze groet kan ook zonder woorden uitgedrukt, maar dit veranderd niets aan de betekenis.

In het boeddhisme is het niet heel erg anders. Zij maken hetzelfde gebaar en gebruiken ook het woord Namasté. Hierbij staan de vingers symbool voor de vijf elementen; Leegte, Lucht, Water, Vuur en Aarde. De vingertoppen staan bij dit gebaar voor andere betekenissen; Zo staat de duim voor inzicht, de wijsvinger voor activiteit, de middelvinger voor waarneming, de ringvinger voor ontvankelijkheid en de pink staat voor de vorm.

De linkerhand staat voor de maan en de rechterhand voor de zon, ook staat de linkerhand voor de ‘gevende’ en de rechterhand voor de ‘ontvangende’.

Er wordt gezegd dat de linkerhand staat voor de hogere natuur en de rechterhand voor de langere natuur (het aardse).

Je kunt dus stellen dat er in deze groet verschillende symbolische elementen verborgen zitten, die naar mijn smaak prachtig zijn!

Met Namasté zeg je eigenlijk dat mijn goddelijkheid, de goddelijkheid in jou groet. De ziel in mij, groet de ziel in jou. Deze groet gaat verder dan een ‘hallo’. Het is een respect betuiging voor het hele universum dat in jou als persoon leeft.

“Ik eer de plek in jou waar het hele universum samen komt. Ik eer de plek in jou waar liefde, waarheid, licht en vrede heerst. Wanneer jij in die plek bent in jezelf en ik in die plek in mijzelf, dan zijn we één.”  – Mahatma Ghandi –

Namasté.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Terug naar blog overzicht