Kristie
Kristie


17 augustus 2017 - Blog

Dankbaar

Tags:

Dankbaar..

Ik ben dankbaar.. Spreek jij dit weleens uit? Heb jij weleens een moment dat je op de bank zit en denkt aan alles waar jij dankbaar voor bent? Dat je ieder aspect afgaat en even beseft waar je dankbaar voor kunt zijn? Dankbaar voor de kleren in je kast, je kopje koffie in de ochtend of misschien wel dankbaar voor je gezondheid.. Doe jij dit weleens?

Dankbaar zijn is een belangrijk en krachtig aspect van het mens- zijn. Het is een belangrijk aspect als het gaat om het ontwikkelen van bepaalde gedragingen of denkwijze.

Wij mensen hebben vaak de neiging, om de nadruk te leggen op wat er niet goed gaat, wat we anders willen, wat we willen hebben, wat we missen, kortom: Wij mensen leggen heel vaak de nadruk op het negatieve. Dankbaar zijn, staat haaks tegenover de gedachten die ik net heb beschreven. Dankbaar zijn kan je dag doen veranderen.

Stel, je zou iedere dag stilstaan bij alle aspecten in je leven waar je dankbaar voor bent. De aspecten die wél mooi zijn, wél positief zijn, wél liefde geven en de aspecten waar we wél een positief gevoel van krijgen.. Wat zou dat met je doen, denk je?

Dankbaar zijn geeft het gevoel dat er dingen mogelijk zijn, dat het leven mooi kan zijn. Wij mensen leggen de nadruk vaak op het negatieve en dit gaat geheel automatisch (hoe irritant is dat?). Wij kunnen uren doorpraten over iets wat ons niet bevalt. Als er iets gebeurd wat eigenlijk heel bijzonder of mooi is, heeft de mens het talent om de situatie of gebeurtenis te over- analyseren, waardoor we toch wel weer iets vinden wat negatief is, en ja, daar gaan we weer.. Onze drang om van iets positiefs iets negatiefs te maken zodat we weer in de klaagfase terecht mogen komen. Want, als er iets negatiefs gebeurd hebben we een goed excuus om te klagen. Wij mensen houden hiervan, wij houden van klagen en zeuren. Gelukkig gaat dit bij iedereen automatisch, waardoor we er niet te veel bij stil staan. Maar hoe mooi zou het zijn als we deze klaagcultuur eens ombuigen naar iets moois: vertellen waar je dankbaar voor bent, vertellen hoe fijn bepaalde dingen zijn, het positief kunnen kijken naar situaties of naar jezelf.

Probeer het eens, probeer eens te bedenken waar jij dankbaar voor bent, is het misschien die mooie jurk die je hebt kunnen kopen? Je (klein)kind die spontaan een knuffel geeft? Of misschien is het wel dat je dankbaar bent voor je huisdier of dat je huis lekker is opgeruimd. Dankbaar zijn voor de kleine dingen in het leven, is belangrijk om jezelf uit het dalletje te halen en je blik te doen veranderen. Probeer iedere dag op te schrijven waar je dankbaar voor bent, al zijn het maar drie zinnetjes. Probeer het eens.. en wees dankbaar..

 

Namaste

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Terug naar blog overzicht