De maan

Voor sommigen is de maan simpelweg een planeet die bij de aarde hoort, anderen hebben romantische ideeën bij de maan en soms is de maan een mooi plaatje. Maar dat de maan meer is dan alleen dit, daar zijn weinig mensen van op de hoogte.

De maan heeft veel invloed op de ritmes in de natuur en in het leven. Vroeger dacht men dat de maan net als de aarde bedekt was met grote meren en bergen, maar tot op heden is er nog geen druppel water op de maan gevonden.

Toch heeft de maan veel invloed op de neerslag, is actief in de sapstromen van planten, stemt de voortplanting van honderden zeedieren op elkaar af, bemoeit zich zelfs met de kieming van zaden en heeft wellicht ook iets met geboorten te maken

De maan wordt meestal met de vrouwelijke vorm aangesproken. Dit omdat er veel Godinnen zijn die symbool staan voor de maan en omdat de menstruatie( maanstonden) en geboortes tot het rijk van de vrouw behoren. De menstruatie van de vrouw heeft oorspronkelijk dezelfde cyclus als de maancyclus. Bij sommige indianen stammen, vertegenwoordigt de maan het mannelijke aspect. Zij dachten dat de maan s ’nachts over de aarde rondzwalkte en vrouwen zou verleiden. De menstruatie van de vrouw zou het bewijs zijn dat het de maan gelukt was om de vrouw te verleiden. Een miskraam wordt in veel landen een maankind genoemd. De maan zou het kindje verwekken, het vervolgens met maanlicht willen voeden, wat natuurlijk niet voedzaam genoeg is voor een mensenkindje, waardoor het niet levensvatbaar blijkt te zijn. De Eskimo’s waarschuwen tegen het gevaar in het maanlicht in slaap te vallen, daar zou je zwanger van kunnen raken.